„A dolgoknak oka van, sajnálom, alább nem adhatom”

Károlyi Csaba beszélgetése Lengyel Péterrel ÉLET ÉS IRODALOM LVI. évfolyam, 51-52. szám, 2012. december 21.

A Macskakő szerzője számomra az egyik legnagyobb élő magyar író. Az a regény 1988-ban jelent meg, fontos könyv. Lengyel Péter 1993 óta nem adott ki új kötetet. Pedig sokan várjuk az azóta is készülő regényt. Három nagy interjúból ismerhettük meg eddig valamelyest az írói műhelyt. Csordás Gábor 1992-ben, Rádai Eszter 2007-ben, Nagy Gabriella 2009-ben faggatta ezt a különös embert, aki eredeti nyelveken olvassa folyamatosan a fél világirodalmat, és a nyelvészeten kívül még a történettudománnyal, sőt a természettudományokkal is barátságban van. (2000-ben Láng Zsolt is készített egy többrészes rádióinterjút vele, de az sajnos nincs meg írásban.) Szándékosan nem kérdeztem most az ÉS-hez fűződő viszonyáról (a lapnak 1965–1973 közt belső munkatársa volt), meg apjáról sem, akit nem ismert, Merényi Endre épületgépészről és az ő fotóiról, vagy nevelőapjáról sem, Lengyel Sándorról. Miként a családi háttérről, gyerekkoráról, az árvaságról, a félig utcagyerekségről és a zsidóságról sem kérdeztem újra, a hazafiságról, a hazaszeretet minőségéről sem, ezekről ugyanis már sok mindent elmondott az említett korábbi beszélgetésekben, és nem akartunk ismételni. Elárulta már, hogy szépapja 1848-ban nemzetőr volt, nagyapja az első világháborúban főhadnagy, apja meg a másodikban munkaszolgálatos, ott halt meg a Don-kanyarban. De azt még mindig nem árulta el, mikor lesz már készen az új regény!

Szem, kéz, csönd

Nagyvizit Lengyel Péternél


Szem, kéz, csönd I.Nagyvizit Lengyel PéternélNagy Gabriella beszélget a szerzővelA foglalkozásom mit jelentene? Repülni, anyaszült meztelen, mi mást? - Szeptember 4-én lesz 70 éves Lengyel Péter író. Ez alkalomból közöljük a Litera régóta készülő nagyvizit-interjúját három részben.2009. augusztus 27.


Egy életem, egy halálom

A Litera -- Szegő János -- interjúja a Kossuth-díj alkalmából


A díjazottakat kérdeztük III. Március 15-én vehette át az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat három kiváló alkotó: Kovács András Ferenc, Lengyel Péter és Rakovszky Zsuzsa. A litera velük készült interjúit olvashatják.Egy életem, egy halálomLENGYEL PÉTER - Kossuth-díj


"Térkép, szóból"

Lengyel Péterrel Rádai Eszter készített interjút


ÉLET ÉS IRODALOM

RÁDAI ESZTER

„TÉRKÉP, SZÓBÓL”

LI. évfolyam 11. szám, 2007. március 16.

http://www.es.hu/kereses/cimke/

Lengyel Péterrel Rádai Eszter készített interjút


"Térkép, szóból"

Lengyel Péterrel Rádai Eszter készített interjút


ÉLET ÉS IRODALOM

RÁDAI ESZTER

„TÉRKÉP, SZÓBÓL”

LI. évfolyam 11. szám, 2007. március 16.

http://www.es.hu/kereses/cimke/

Lengyel Péterrel Rádai Eszter készített interjút


Szem, kéz, csönd III.

Nagyvizit Lengyel Péternél

...világra néző értelmiségiek, igen, tudták, hogy előttük az élet. Gyerekek, új tudások, válaszokat találni. Kérdéseket találni. Főleg. És mindig – ha nem aránytalan ilyet mondani –: a könyv. - Lengyel Péter 2009. szeptember 4-én volt 70 éves. Ez alkalomból közölte a Litera a vele készült nagyinterjút, amely immár teljes terjedelmében olvasható. Nagy Gabriella beszélgetett az íróval.


Szem, kéz, csönd II.

Nagyvizit Lengyel Péternél

A regény ment a maga feje után, és úgy tíz évvel odább kötött ki a századfordulós rétege. Olyankor egy szál szerző, magában, puszta kézzel, tehetetlen. Megy vele, szurkol neki. - Lengyel Péter szeptemberben volt 70 éves. A Litera ez alkalomból közölte a szerzővel készült, rég várt interjút. A második részt olvashatják. Az íróval Nagy Gabriella beszélgetett.


Szem, kéz, csönd I.

Nagyvizit Lengyel Péternél


A foglalkozásom mit jelentene? Repülni, anyaszült meztelen, mi mást? - Szeptember 4-én volt 70 éves Lengyel Péter író. Ez alkalomból közölte a Litera régóta készülő nagyvizit-interjúját három részben. Az első részt olvashatják. Nagy Gabriella beszélgetett az íróval.


Ez a város a legjobb hely a világon

Varga Lajos Márton beszélgetése Lengyel Péterrel


Az 55 éves író, nyolc kötet szerzője, Hemingway, Faulkner, Salinger, Chandler, Pirandello és mások műfordítója. Munkásságát 1965-ben a nemzetközi PEN Klub és az IWF pályázat díjával, 1983-ban József Attila-, 1986-ban Arany Meteor-, 1989-ben Év könyve és a Jövő irodalmáért, 1990-ben Pro Urbe Budapest-, 1992-ben Déry Tibor-díjjal ismerték el.


Az író, a nyomozó és a kasszafúró

Vig Mónika beszélgetése Lengyel Péterrel


„A detektív olyan valaki, aki néz, figyel, keresi a gondolatot, ahogy gázol a tárgyak és események zűrzavarában, az eszmét, ami mindezt összetartja, ami mindennek értelmet ad.

Lényegében az író és a detektív felcserélhetők egymással.”

(Paul Auster: New York trilógia, Budapest, 1991.)