ELŐHÍVÁS - Lengyel Péter pályakezdéséről

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás új évadában NÉMETH GÁBOR, JÁNOSSY LAJOS, REMÉNYI JÓZSEF TAMÁS és VÁRI GYÖRGY egy-egy jelentős írói életmű szemszögéből tekint vissza a pályakezdés, illetve az első megjelenés idejére, havonta egy alkalommal, szerdánként este héttől a Nyitott Műhelyben.

2013. december 11-én, szerdán 19 órától LENGYEL PÉTER első megjelent szövegéről diskurálnak a beszélgetés résztvevői. A beszélgetésen jelen lesz maga az író is!

A Nyár első ízben 1965-ben jelent meg. Először a Két sötétedés című kötetbe (1967, Magvető) került be, majd a Rondó címűben is olvasható volt (1982, Szépirodalmi). Az Előhívás a tervek szerint foglalkozik még Lengyel Péter első, Citroën DS 19 című novellájával is (megjelent: Rondó, 1982; Novellisták könyve, 2005, Noran), valamint a tíz évig késleltetett, '70-ben írt, de csak 1980-ban megjelent Mellékszereplők című kötettel, amely a Moly oldalán olvasható.

"Olvassuk csak el a Nyár néhány jellemző sorát: 'Másnap aztán elment Lillafüredre, az országúton, nyolc kilométert. Csak a botot vitte, és jó ütemben haladt végig. Üres volt az országút, magas sziklafallal egyfelől. Egy helyen cigánycsalád ült az út melletti tisztáson, pislogó, füstölgő tűzrakás mellett, ettek, őt nézték. Déltájban ért be, vasárnap volt, az üzletek zárva, kirándulóbuszok, rengeteg ember. Nézelődött, leült a parkban a napon, és kivett egy csónakot is egy félórára, evezett a délutáni szűrt napfényben, elment a tó néptelen túlsó végébe, ahol behajlik a sziklafal a borzongó víz fölé, aztán jókor elindult vissza a turistaházba.'” (Rónay László: Lengyel Péter: Rondó)

A sorozatról bővebben dossziénkban olvashatnak.

Az esemény a Facebookon.

HELYSZÍN: Nyitott Műhely - Budapest XII., Ráth György u. 4.