Életrajz

Született 1939-ben, a szeptember negyedikére virradó éjszakán Merényi Péter. Apja, Endre, gépészmérnök meghalt 1943. április 3-án vagy 30-án. Lengyel Sándor vegyész örökbe fogadja, az ő családnevét veszi fel.

Született 1939-ben, a szeptember negyedikére virradó éjszakán Merényi Péter. Apja, Endre, gépészmérnök meghalt 1943. április 3-án vagy 30-án. Lengyel Sándor vegyész örökbe fogadja, az ő családnevét veszi fel. Budapesten és Veszprémben jár iskolába. Az óbudai Árpád gimnáziumban érettségizik. Első novelláját (Citroen DS 19) ekkor írja. Az Eötvös Loránd tudományegyetem spanyol-olasz szakán végez. Az egyetemi évek alatt fordít angol, olasz és spanyol prózát. Harmadéves, amikor először látja a világ színeit: Perugia, nyári egyetem. A harmadik évtől dramaturg az ország akkori legjobb színházában, a Madáchban. Tanít a saját Alma Materében. Az 1963-64-es tanévben magyar lektor Havannában. 1965-ben publikálja első saját írását, a Nyár című novellát. Díjat nyer a Nemzetközi P.E.N. és a Nemzetközi Írói Alap regionális (Ausztriától Törökországig meghirdetett) pályázatán. Befejezi novelláskönyvét: Két sötétedés. Fordít, tanít, kiadóknak olvas, szinkron-tolmács, szimpozion-titkár, kiskassza-kezelő és székhordozó. E munkákat és a legtöbb munkahelyét a nyelvismeretének köszönheti. Megírja S. F. regényét: Ogg második bolygója. Két gyereke van. Irodalmi lapok szerkesztőségében dolgozik, majd tizenhárom évig egy villanyújságnál a Nagykörút és a Dohány utca sarkán. Tizenhárom betűhely, papiros lyukszalagról, kis villanykörtékkel szórja a városra a kulturális újságok reklámját.
A Cseréptörés c. regényben szünetet tartva írja a Mellékszereplők-et, melyet betiltanak. Elkészül a Cseréptörés, utóbb tíz év késéssel megjelenhet a Mellékszereplők.
Rondó címmel elbeszélés-kötetet állít össze.
Egy szemeszteren át Amerikában dolgozik, az Iowai Egyetem Nemzetközi Író Programjának meghívására. Jár Pearl Harborban az tengerészeti bázison, az Arizona csatahajó, ezeregyszázkét tengerész sírhelye fölött.
Befejezi Macskakő című regényét. A hazai totális rendszer kimúlása körüli években készülnek a nem-regény műfajú Holnapelőtt tárcái, naplója.
Nevelőapja a kutatóintézetben szerzett betegségben halt meg, a Világ Igaza és a hazai Bátorságért érmet az után kapta. Anyja végigélte az életét, itthon.
Sajtó alá rendezi elhunyt barátja, Ottlik Géza posztumusz regényét, a Budá-t.
Befejezi kétszerzős munkája, a Búcsú szövegét. A másik szerző az apja, Merényi Endre. A háborúban a saját hazája – hazánk – hadseregében rabszolga volt, úgy érte el a Don-kanyart, hadifogságban halt meg. Harmincöt éves, már mindig. Ötven évvel a halála után publikál: a fényképeit országról, városról.
LP az első szabad pillanatban felajánlja volt egyetemének, hogy Írói Műhelyt indít, meghonosítja nálunk a – máshol Creative Writing néven ismert – tárgyat.
Szabadúszó, regényen dolgozik, mint mindig.

Díjak, ösztöndíjak
1960 Perugia
1966 A P.E.N. és az IWF nemzetközi novellapályázatának díja
1970 Róma
1975 Róma
1978 Madrid
1982 Iowa, U. S. Nemzetközi Íróprogram
1983 József Attila-díj
1986 Arany Meteor-díj
1989 Az Év Könyve díj
1989 A Jövő Irodalmáért díj
1990 Pro Urbe Budapest díj
1992 Déry Tibor-jutalom
1995 Füst Milán-díj
1996, 1998 A Soros Alapítvány alkotói díja
1998 Európai Írók Háza, Villa Mont Noir
1999 Márai Sándor-díj

2010 Kossuth-díj