Károlyi Csaba Hány élete van a macskakőnek?

ÉLET ÉS IRODALOM LVIII. évfolyam, 36. szám, 2014. szeptember 5.

Mennyi az a 75 év? Jó kérdés. „Ki a csuda egy ember? Bárki ember. Valójában.” „Jó kérdés. Ha rábukkan a feleletre, majd értesítsen, tolul a számra.” Sok kérdés van. Szinte csak kérdések vannak. Hogyan történt? Hogyan változott meg? Hogyan lett az első kőbalta? Hogyan lett az első emberi mondat? „Hogyan lesz az általános; a biológia íve, a történelemé, a csillagalakulásé?” „Vagy éppen: hogyan lesz naggyá a Város a Dajka vizsgálóbíró idejében?” Tényleg mi vagyunk, amit nézünk? Hol a nagy Titok? Miért íródik a regény? Tényleg csak egy regény van a világon? És minek írna hosszú regényeket, aki rövidebben és más módon is el tudja mondani, amit akar. Ez már nem is kérdés, ez állítás.

ELŐHÍVÁS - Lengyel Péter pályakezdéséről

2013. december 11-én, szerdán este 7-től Lengyel Péter pályakezdése és a Nyár című novella lesz az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. Az állandó beszélgetőpartnereken - Jánossy Lajoson, Németh Gáboron, Reményi József Tamáson és Vári Györgyön - túl jelen lesz maga a szerző is az esten.

"Figyeljétek a mesélő embert"

Lengyel Péter-konferencia


A PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Intézete és Esztétika tanszéke „Figyeljétek a mesélő embert.” címmel tudományos konferenciát szervez Lengyel Péter életművéről a Pázmáneumon december 3-án.


Szegő János beszámolója a Szépírók Társaságának hatodik Őszi Fesztiváljáról

2009. október 21.

Szabadkőműves félhomály a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében, behúzott zsalugáterek, a reflektorok éles fénnyel néznek a pódiumra. Nyolc etűd a Szépírók Társaságának hatodik Őszi Fesztiváljáról. – Szegő János beszámolója.


"A nagybetűs olvasó nevében díjaznak"

Kossuth-díj 2010.


Lengyel Péter: A nagybetűs olvasó nevében díjaznak2010. március 16.Szívből örült Lengyel Péter író, amikor arról értesült, hogy Kossuth-díjat kap, bár nagyon meglepődött. "Nem irodalmon kívüli erényekért jelölnek, ezért úgy tekintem, hogy a nagybetűs olvasó nevében díjaznak, az ő kedvéért dolgozom, hogyne esne jól" - mondta.


De van remény

De van remény. Figyeljétek a mesélő embert.

Nem tartja erénynek, mondja a szakállas, nem is változtathat rajta, de tény: ő akkor sem tudna embert ölni, ha a saját életét menti vele, ez bebizonyosodott, tiszta, kísérleti helyzetekben. Míg mondja, felhúzza az inget a derekán, és egy sebhelyet mutat, magyarázat nélkül, mint valami tárgyi bizonyítékot. Szilva sem. Nem képes rá. És nem is engedheti, hogy öljenek a szeme láttára.


Újra Örök álom

Megjelent Raymond Chandler regényének új kiadása - Fordítója: Lengyel Péter


Az Európa Könyvkiadó gondozásában újra megjelent Raymond Chandler, Hosszú álom címen ismertté vált, nagy sikerű regénye a kiadó Európa krimi sorozatában. A mű fordítója, Lengyel Péter eredetileg adott címét - mely a hajdani kiadói szerkesztői rostán tévesen kihullott -, visszaállították. A The Big Sleep most már az, ami: Örök álom.


Jelentkezik az olvasó

A Cobblestone-ról az International Noir Fiction hasábjain


A John Batki fordításában megjelent Cobblestone-ról (Macskakő) Glenn Harper olvasó alábbi sorait olvashatjuk az International Noir Fiction hasábjain, a beírás 2007. március 10-én született:

"Macskakő: Detektív regény

Olykor szívesen újraolvasok egy-egy így vagy úgy emlékezetes korábbi regényt. Az egyik legemlékezetesebb a Macskakő: detektív regény, Lengyel Péter magyar írótól, aki inkább science fiction, mint detektív regény szerzőként ismert.* Ám a Macskakő detektív regény is, meg nem is. A XX. század eleji nagyszabású történet keresztülszáguld Európán, míg középpontjában a budapesti utcáit és bordélyait bejáró üldözés áll: a mesterdetektív a mesteri kasszabetörő sarkában.


Lengyel Péter-könyvek a boltokban és a neten


Lengyel Péter rejtőzködő szerző, nincs vagy csak kevéssé van jelen a sajtóban és az irodalmi életben. Nem szerepel óriásplakátokon, és nem tőle hangos tévé-rádió. Ám könyvei jó része beszerezhető, hogy hol és hogyan, abban nyújt segítséget az alábbi gyűjtemény.


"Figyeljétek a mesélő embert" - kötetbemutató

Esszék és tanulmányok Lengyel Péterről - A kötetet bemutatja: Kálmán C. György és Visy Beatrix irodalomtörténész.