A Város, egy nap– budapesti gyorskalauz (1991) –

Az én városom olyan város. (Regény szereplőim, nők és férfiak között mindig ott van az ő személye, a városé.) Vendége leghelyesebben teszi, hogy ha jár, csak jár. Mi, bennszülöttek sem tudunk jobbat kitalálni, ha bizalmas viszonyba akarunk keveredni vele.
Szánja rá a napját. Kerülje el a Várban a Tárnok utcát és a Szentháromság teret, ott a többi vendéggel találkozhat és gatyás műparasztokkal. Talán számítógép-műszerész az az ember, a fekete gazdaságban. Kerüljön mindent, ami csak az ön kedvéért létezik – nem valódi. Ha nyüzsgésre vágyik, utazzon földalatti villamoson a Keleti pályaudvarig, járja be a Garay tér körüli utcákat. Menjen el a nyolcadik kerületben a Mátyás térre délelőtt, és nézze meg, milyen az a város, amelyet nem mutogatnak a külföldinek. Járja be az aluljárókat, gyönyörködjön a hét országra szóló perzsavásárban. Marx tér (még), Astoria, Batthyány tér. A pénzét, uram, a legrejtettebb zsebében hordja, ha nincs, hölgyem, varrjon hamarjában, belülre. A zsebtolvajok fő munkahelye: Váci utca, Petőfi Sándor utca. Világszínvonalon csinálják. Óvakodjék az ajánlkozóktól. Szerelem, vagy pénzváltó, többször hamis az áru, mint nem.
Üljön fel a tizenhetes villamosra a Margit-híd budai hídfője alatt és villamosozzon ki Óbudára. Szálljon le a Szépvölgyi útnál. Vásároljon gyümölcsöt jobbra, a Kispiacon (e percben még áll, halálra ítélve). A Lajos utcáról az Evező utcán át forduljon be az Uszály utcára, és sétáljon végig néhányszor a magyar Bauhaus házak között, a háromemeletes fák alatt. A Dereglye utcán át menjen ki a Duna-partig. Üljön le csöndben a legnagyobb odvas fűz alá a Kispark padjára, és képzelje maga elé a kilencszázötvenes esztendő Uszály utcáját. A fák csak embermagasak. Magamfajta utcakölykök ipiapacsoznak a garázsajtóknál és lábtengóznak az úttesten. Egy nap háromszor kiáltják: „Autó!”, míg elmegy, áll a játék, nem ér. Nem rossz dolog utcagyereknek lenni.
Vissza a piachoz, ott szálljon fel a hatos autóbuszra, tartson az utcakölyökkel, ahogy iskolába megy. Az első pesti megállónál szálljon le, s menjen előre a Szemere utcáig. Elfáradt. Üljön be a Kis Itália vendéglőbe. Menü-ajánlatom: minestrone, milánói spagetti, rokfortos fejes saláta, sör, kávé. Két személyre ötszázkilencven forint (e percben), plusz tíz százalék borravaló. Ha olcsónak találja, számolja az országos átlagfizetéssel.