Regényrészlet

Macskakő

Részlet a regényből


Az induló razzia a Szirmay grófnő Só téri házában. Betörtek délután, és ezüstöket loptak. A bejelentést bizonyos Hlavnyay, házmester tette. A doktor személyesen tart szemlét két rendőrrel. Ellentmondó nyomokra akadnak: a benyitás eszköze álkulcs és feszítővas, gyakorlott bűnözőre valló hatékony munka folyt. A lakásban azután pancser dúlás, fölös rongálás és felforgatás. A grófnő, ki Karlsbadba utazott fürdőkre, időlegesen lezárta a Só téri lakást. Vegyünk fel minden adatot, utasítja beosztottait Dajka, az összes alkalmazottét is. Gondoskodik róla, hogy egy hátrahagyott osztag a helyszínt felderítse, a nyomokat biztosítsa, s valahányszor csak lehet, in natura a kapitányságra juttassa. Ő maga tovább indul a razziával, hosszú este várja.


Macskakő

Részlet a regényből: A felállás - Acél kacsa


– Hatvan másodpercük van, amíg ideér az éjjeliőr – szólok a Zárai Első Magyar–Olasz Hitelbank (neked Zadar, Jugoszlávia) nagy pénzszekrénye előtt a barna fürtű férfinak, s előlépek a homályból. Mindaddig gyönyörködve néztem, amint érzéssel hajlítgatja kifelé a külső acéllemezt a hosszú nyelű kacsával. – Uraim – biccentek. Magyarul beszélek hozzájuk ott a messzi Adria mellékén. A három ember úgy mered rám a karbidlámpa fénypászmájánál, mint a kísértetre. Vigyorgok bamba arcuk láttán, nem tehetek mást. Napkelte előtt egy órával, amikor a legsötétebb az éjszaka csöndje, amikor a csatákat indítják, s amikor a legmélyebben alszik a polgár.


Macskakő

Részlet a regényből: A kézjegy


Az első szűkszavú jelentést a zárai kasszabetörésről délután kapja meg Dajka doktor a budapesti rendőr-főkapitányság Ferenc József téri épületében. A szikratávíró szombaton sem alszik: jönnek és mennek a sürgönyök Közép- és Dél-Európa rendőrségeitől városunkba, ahol a földrész útjai, vasútjai keresztezik egymást; ahol tudósok, művészek, a pénz és a vér arisztokratái és a betörők találkoznak.


Macskakő

Részlet a regényből: Mulatók és kéjtanyák


Zúgó fejjel indul el este tíz órakor az Axaméthy főtanácsos éjszakai razziájával. A mulatók és kéjtanyák felügyelete hivatalosan nem tartozik a megbízatásába, ám összefonódásuk az erőszak bűntetteivel olyan nyilvánvaló, hogy ismernie kell őket. A razzia útjának két fontos állomása: az első és az utolsó. A Csacska Macska a Belvárosban és a Tremmelné-féle bordély a Külső Kerepesi úton (neked: Kerepesi út, a Kerepesi út pedig: Rákóczi út).