Mellékszereplők

Mellékszereplők

„Pompás, olvasmányos, jól ellenpontozott és lírájával idegeinkben még sokáig zengő regény.

Akkor kezd csak belemelegedni az ember igazán, amikor az ízelítő és étvágygerjesztő Mutató után szétlobban előttünk a széles vászon a képpel – a regénnyel, amelyben mindvégig van valami ábrázolatosan képszerű, jelenetezésében, schnittjeiben valami filmszerű.


Lengyel Péter-könyvek a boltokban és a neten


Lengyel Péter rejtőzködő szerző, nincs vagy csak kevéssé van jelen a sajtóban és az irodalmi életben. Nem szerepel óriásplakátokon, és nem tőle hangos tévé-rádió. Ám könyvei jó része beszerezhető, hogy hol és hogyan, abban nyújt segítséget az alábbi gyűjtemény.


Balassa Péter: Árvaság. Próza

Lengyel Péter: Mellékszereplők

Lengyel Péter előző könyvében, mely valójában később keletkezett emennél, a Cseréptörésben megmutatta már, hogy lényegében mindent, amit csak regényíró megtanulhat. Mostani, tehát korábbi regényével is ezt a meggyőződésünket erősíti. Mindent tud arról, hogy milyen következményei vannak egy adott téma kiválasztásának, hogy mit enged meg és mit nem egy bizonyos tárgy vagy nyersanyag.


Horkay Hörcher Ferenc: Kitalált történetek nincsenek

Történet és történelem


Mielőtt belefognánk mondandónk kifejtésébe, meg kell válaszolnunk egy előzetes kérdést. Alkalmas-e a történet mint műfaj arra, hogy benne szemléljük történelmünk tükörképét? A terméketlen teoretikus megfontolások helyett forduljunk magához a szöveghez – hadd szólhasson a maga védelmében: „...a működő történetnek úgy kellene hasonlítania az eredetijére, ahogy egyik tojás hasonlít a másikra. Élhessünk ebben is...” (Ponyva, Mi szerint rakjuk, avagy az amerikai rongypaplan, És 1986/41., 14.)