Macskakő

Macskakő

Vigyázat, olvasnivaló! Vigyázat, irodalom!


Visy Beatrix: A Macskakő nyolcadik élete

Műfaj, narráció, emlékezet Lengyel Péter prózájában


Lengyel Péter eddigi életművének első teljességre törekvő áttekintését tartja kezében az olvasó. Szerzője egységes, folyamatos ívnek látja ezt a jelentős prózaírói munkásságot, amelynek központi mozzanatát a nyom, illetve a nyomkeresés fogalmaiban jelöli meg. Lengyel Péter művei ,,nyomozó" regények, s a nyomozás tárgya - a detektívregény műfaji sajátosságaira utalóan - mindig valamilyen múltbeli történés.


Macskakő

Kovács Gabriella interjúja Gazdag Gyulával (részlet)


Több mint tíz éve az University of California, Los Angeles ( UCLA) filmszakán tanít játékfilmrendezést. Az amerikai Sundance filmkészítőműhely művészeti vezetője és a Sundance Közép-Európai Forgatókönyvíró Műhely alapítója.1970-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Főiskolán Máriássy Félix tanítványaként, film- és televízió rendező szakon. A rendszerváltás előtt kilenc játék-, dokumentum- és tévéfilmje állt tilalom alatt. Legutóbbi munkáját, Ginsberg – Egy költő a Lower East Side-ról című dokumentumfilmjét a Titanic fesztiválon mutatták be.Jelenleg Lengyel Péter Macskakő című detektív regényének filmes adaptációján dolgozik.


Macskakő

Részlet a regényből


Az induló razzia a Szirmay grófnő Só téri házában. Betörtek délután, és ezüstöket loptak. A bejelentést bizonyos Hlavnyay, házmester tette. A doktor személyesen tart szemlét két rendőrrel. Ellentmondó nyomokra akadnak: a benyitás eszköze álkulcs és feszítővas, gyakorlott bűnözőre valló hatékony munka folyt. A lakásban azután pancser dúlás, fölös rongálás és felforgatás. A grófnő, ki Karlsbadba utazott fürdőkre, időlegesen lezárta a Só téri lakást. Vegyünk fel minden adatot, utasítja beosztottait Dajka, az összes alkalmazottét is. Gondoskodik róla, hogy egy hátrahagyott osztag a helyszínt felderítse, a nyomokat biztosítsa, s valahányszor csak lehet, in natura a kapitányságra juttassa. Ő maga tovább indul a razziával, hosszú este várja.


Lengyel Péter-könyvek a boltokban és a neten


Lengyel Péter rejtőzködő szerző, nincs vagy csak kevéssé van jelen a sajtóban és az irodalmi életben. Nem szerepel óriásplakátokon, és nem tőle hangos tévé-rádió. Ám könyvei jó része beszerezhető, hogy hol és hogyan, abban nyújt segítséget az alábbi gyűjtemény.


Jelentkezik az olvasó

A Cobblestone-ról az International Noir Fiction hasábjain


A John Batki fordításában megjelent Cobblestone-ról (Macskakő) Glenn Harper olvasó alábbi sorait olvashatjuk az International Noir Fiction hasábjain, a beírás 2007. március 10-én született:

"Macskakő: Detektív regény

Olykor szívesen újraolvasok egy-egy így vagy úgy emlékezetes korábbi regényt. Az egyik legemlékezetesebb a Macskakő: detektív regény, Lengyel Péter magyar írótól, aki inkább science fiction, mint detektív regény szerzőként ismert.* Ám a Macskakő detektív regény is, meg nem is. A XX. század eleji nagyszabású történet keresztülszáguld Európán, míg középpontjában a budapesti utcáit és bordélyait bejáró üldözés áll: a mesterdetektív a mesteri kasszabetörő sarkában.


Horkay Hörcher Ferenc: Kitalált történetek nincsenek

Történet és történelem


Mielőtt belefognánk mondandónk kifejtésébe, meg kell válaszolnunk egy előzetes kérdést. Alkalmas-e a történet mint műfaj arra, hogy benne szemléljük történelmünk tükörképét? A terméketlen teoretikus megfontolások helyett forduljunk magához a szöveghez – hadd szólhasson a maga védelmében: „...a működő történetnek úgy kellene hasonlítania az eredetijére, ahogy egyik tojás hasonlít a másikra. Élhessünk ebben is...” (Ponyva, Mi szerint rakjuk, avagy az amerikai rongypaplan, És 1986/41., 14.)


Dömötör Edit: Találtam egy könyvet

Narratívakoncepciók Lengyel Péter „Macskakő” című regényében

Viktor Sklovszkij és Tzvetan Todorov munkái óta sokan és sokféle szempontból hívták fél a figyelmet arra, hogy a detektívtörténetekben a narratíva fogalmának kitüntetett szerepe van – mind tematikai, mind poétikai szinten.


Kovács Eszter: „Ők: mi. Mi: ők”

Lengyel Péter: Macskakő


Macskakő

„A macskának kilenc élete van, a mi köveinknek hét: ha megkopnak, fordítani lehet rajtuk, Ötször. Ha a kocka hatodik lapja is lekopott majd, akkor a saját bazalt testükkel fogják fel a nekünk szánt halált.”  A macskakő jelkép: az időnek, az idő múlásának szimbóluma egyrészt. Magában foglalja a folytonosságot (hiszen ugyanarról a kőről van szó), és az újrakezdés lehetőségét is: nem egyszer élünk. Folytatjuk az előttünk élőkét, és a miénket is folytatják. De mégsem ugyanazt az életet. S jelkép a macskakő, mert macskákról és kövekről szól a történet, azaz mulatókról, bordélyokról, madámokról és lányokról, a Kék Vér nevű kőről és arról a bizonyos tégláról Bóra kezében.