Holnapelőtt

Holnapelőtt

Nem-regény 89-90-91

A napló és esszé összeillesztéséből született könyv sajátos, egyszeri műfaja alighanem a regény egy újabb változata, s így része az író egyetlen, sokszólamú, nagy elbeszélésének, amelynek előző szólamai a Cseréptöréstől a Macskakőig oly megérdemelt sikert arattak. Az alcímben szereplő évszámok magukért beszélnek - történelmi három év volt.


Füzi László: A regényíró látásmódja

Lengyel Péter: Holnapelőtt


Pár évvel ezelőtt valószínűleg úgy fogalmaztam volna: a könyvhét csendes szenzációja Lengyel Péter kötete. Ám mostanság már nincsenek hangos szenzációk, s így a csöndeseket is nélkülöznünk kell. Maradnak tehát a befelé megélt ünnepek: ezek közé sorolódnak be az élményt adó kötetek is. Az író manapság már aligha kaphatja vissza érdeklődésben, az olvasók figyelmében munkája ellenértékét: valószínűleg ő is befelé fordul, s saját magában helyezi mérlegre önnön munkáját. Úgy gondolom, Lengyel Péternek mindez különösképpen nem okoz gondot, befelé élt eddig is, s saját törvényeihez ragaszkodott, amikor üdvözítőbb volt mások törvényeit iránymutatóként elfogadni.


Csuhai István: Munkák és napok

Lengyel Péter: Holnapelőtt

"Szólhat-e a regényíró közvetlenül? A világvégéről, a mesterség megtanulható részéről, Írói Műhelyről, pompás kalandjáról a német nyelv gyönyörűségeivel, munka nélkül maradó kémek nyomoráról, az enyhén náci Lindbergh ezredesről, könyv alakú utcai szemétről, tűznyelőkről, Varsóról, Manhattanről, Rómáról, Skorpilovciról, Madridról, a számítógép világrendjéről, melyben multidimenzionálissá válnak kapcsolataid, Óbudáról persze, szellemi segédmunkákról, Semprúnról, címkeresésről, a regény épületéről és a mondatról, a Görög Szobor Módszerről, a magyar konfekcióruházatról, papírcefetekről, közszereplésről, Európa forradalmairól, a hazai volt lágy terrorról, Danielle Miterrand-ról és a változatlan viszolygásról a változó hivatalossággal szemben. Bármiről, írhat-e máshogy, mint a regényíró nyelvén?" – olvasható egy a szó legszorosabb értelmében sokatmondó bekezdés a Holnapelőtt szövegének egyharmada táján.


Lengyel Péter-könyvek a boltokban és a neten


Lengyel Péter rejtőzködő szerző, nincs vagy csak kevéssé van jelen a sajtóban és az irodalmi életben. Nem szerepel óriásplakátokon, és nem tőle hangos tévé-rádió. Ám könyvei jó része beszerezhető, hogy hol és hogyan, abban nyújt segítséget az alábbi gyűjtemény.


Regényszólamok

Beszélgetés Csordás Gáborral


– Bár vannak alapvetően közös vonásaik, és ezek nagyon fontosak is, a Macskakő mégis sokban különbözik az előző két regényedtől, a Cseréptörés-től és a Mellékszereplők-től. A Macskakő után hogyan tekintesz vissza az előző két regényedre?